AI & TAAL - Auteur of AI-teur?

De vakantie is een ideale periode om eindelijk enkele boeken te lezen. Eindelijk doorheen die klepper van Zuboff raken of teruggrijpen naar je oude favorieten zoals Tolkien of Rowling. Maar wist je dat AI ook auteurs, en hun schrijfstijl, kan herkennen? Niet enkel herkennen, maar die schrijfstijl aanleren en nabootsen? Wordt de nieuwste Harry Potter geschreven door een AI?

Welkom bij het educatieve AI-Project ‘Auteur of AI-teur’!

bot.jpg

Stylometrie: linguïstieke vingerafdruk - AI als detective

Rowling of Robert Galbraith? Kan je je nog verstoppen achter een 'pseudoniem'?

Een pseudoniem, een valse naam of schuilnaam, is een naam die schrijvers gebruiken wanneer ze hun echte identiteit willen verbergen. Omdat ze iets schrijven wat verboden of gecensureerd is of hun nieuw werk willen beschermen tegen vooroordelen. 

9780751579932.jpg

Zo verging het ook Robert Galbraith, auteur van een reeks engelstalige misdaaddetectives ... of toch niet? Want de boeken van Galbraith werden geanalyseerd door taalalgoritmes. Deze algoritmes waren getraind om aan stylometrie te doen. Dat is de kunst om, aan de hand van de schrijfstijl, een auteur te achterhalen. De A.I. zal vele werken lezen, analyseren, berekenen welke woorden en leestekens gebruikt worden ... om zo de linguïstieke of taalkundige vingerafdruk te achterhalen. Precies CSI! 

Wat bleek: Galbraith bleek niemand minder dan J.K. Rowling te zijn!

50 shades of Grey in middeleeuws klooster?

En ander voorbeeld waarbij taalalgoritmes en stylometrie de wereld een mysterie armer maakten zijn de liefdesbrieven van Abelardus en Heloïse uit de 12de eeuw. Reeds lang stonden deze liefdesbrieven bekend voor hun best expliciete inhoud. Want Abelardus en Heloïse schreven elkaar wel zeer fliterig, terwijl beiden in een klooster zaten. De liefde voor elkaar leek wel een pak groter dan die voor God, niet? 

Niets in minder waar. Dankzij die taalalgoritmes slaagde Jeroen De Gussem (onderzoeker UGent) er in om de schrijfstijl, die linguïstieke vingerafdruk, van de brieven te achterhalen. 

Wat bleek: Alle brieven waren geschreven door Abelardus zelf! Er was dus helemaal geen romantische, erotische, pikante briefwisseling met de mooie Heloïse. Jarenlang nam Abelardus ons in de maling. 

Meer over dit verhaal en de kracht van stylometrie kan je hieronder vernemen in het interview met Jeroen De Gussem.

Roboteo & Julia? Lord of the Robots? Algoritmes als schrijvers!

Hierboven stonden we stil bij stylometrie, het achterhalen van de linguïstieke vingerafdruk van een tekst. Via taalalgoritmes konden we dus een tekst inlezen en herkennen wie de auteur was! 

Maar in de klas gaan we een stap verder. Als een A.I. een schrijfstijl kan herkennen, kan de A.I. die schrijfstijl dan ook na-apen? Zelf een tekst schrijven in die bepaalde stijl? Zelf krantenartikels schrijven?

Het antwoord luidt: Ja! Hieronder leer je hoe we daarmee aan de slag gaan!

AI-teurs, dus ook AI-teursrecht?

Proficiat! Na het herkennen van auteurs kan onze AI, met onze gekozen teksten, ook nieuwe verhalen schrijven. Laat die nieuwe, AI generated, Harry Potter maar komen! … Toch?

Mag wat we gedaan hebben eigenlijk wel? Zou een J.K. Rowling niet verontwaardigd zijn omdat onze A.I. een nieuw boek schreef in haar franchise? Wie is eigenlijk de auteur van dit nieuwe werk? De AI, want die schreef het? Wij, want wij drukten op de knoppen? De auteur van de bronteksten, want daar komt de schrijfstijl vandaan?

Met die vragen trokken we naar Thomas Gils (KUL). Hij specialiseert zich in IP-recht en nieuwe technologieën zoals AI. Het antwoord op onze vragen is niet zo eenvoudig als je denkt.

Vragen, opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over dit project of een van mijn andere projecten? Dan kan je hieronder terecht!

Vorige
Vorige

AI & ART - Kan een robot kunst maken?

Volgende
Volgende

AI & ART - Wat als Van Eyck mijn selfie schilderde?